kukin пише:по-поводу -енко как приставка вроде младшего сына есть некоторые сомнения. Смотрел ревизию одной слободы так там поголовно -енко прицепили, может был указ какой? А в следующей ревизии -енко у многих исчезло, а у некоторых так и осталось. У моих в 1820-м было -енко, а у младшего сына -енко в 1857 фамилия была уже обычная на -а в конце.
Свого часу, отримавши виписку з Державного обласного Вінницького архіву про одруження свого прадіда, я здивувався, що там було написано, що його звали "Іван Трифонович Боднаренко" і працівник архіву навіть спеціально дописав, що "так у документах". Я вважаючи, що на той час прізвища були вже усталеними, не розумів, чи це була помилка, чи, можливо, це не та особа.
Пізніше, переглядаючи метричні записи 18-19 століття в Україні, я спостеріг, що для однієї і тієї ж людини часто вживалося різне написання прізвища у різні періоди життя людини. Наприклад, у с. Слободі-Ялтушківській зустрічалися такі варіанти - Воловода - Воловодюк, Боднар - Боднаренко, Баль - Балюк, Федь - Федик, причому за загальною кількістю вживань друга форма часто переважала кількісно. Аналізуючи документи, я прийшов до несподіваного висновку.
Дуже часто у роду був настарший чоловік (назвемо його старійшина), якого знало все село. Такого чоловіка називали лише першою формою прізвища, оскільки він уже не міг бути чиїмось сином (його батьки-діди давно повмирали і мало хто міг пригадати їх). Однак його синів називали прізвищем, утвореним із застосуванням зменшувального (синівського) суфікса - -енко, -ук (-юк), тощо. Чоловіки могли бути дорослими, мати свої родини, але допоки був живий старійшина роду, вони були Боднаренками, Воловодюками, Федиками. І тільки коли помирав старійшина роду, вживання простої форми переходило до його синів, які самі ставали старійшинами у своїх родах. І це відображалося у метричних записах чи ревізьких казках. Тому, у ранніх метричних записах чи казках, чоловік міг бути записаний як Воловодюк, і лише після років 50-60-ти віку (на той час батьки вже, зазвичай, помирали) для нього починала вживатися форма Воловода.
Уже, мабуть, на кінець19-столітті, а скоріше в 20-му столітті прізвища набули усталеної форми, і у вжитку можна зустріти обидві форми, які вже не змінюються за старими втраченими традиціями. Вже мене особисто жодного разу за життя ніхто не назвав Боднаренком, навіть з огляду на те, що мій батько був живий до недавнього часу.
І ще один аспект, корисний, на мою думку, для генеолога. Те, що мого прадіда під час одруження записали Боднаренком, а пізніше він був все ж Боднаром, може бути непрямим свідченням, що на той час його батько, а мій прапрадід, Трифон Боднар був же живий. Ще одна часточка відомостей.
У кожному жарті є частка жарту.
-------------------------------------
Боднар - Красій - Гринишин - Герасимов - Воловодюк - Поліщук - Бас - Романовський - Денисевич - Троїцький
R-YP591|HV1a2 -
Проект "Українська ДНК"
Thanks: ГіП, FazU, Lana, Installego, Алена, BlackDolphin, portan27, АндрійБЦ, korol1979a, ww2, Balymba, pulsara, Vlad S., Yevhen Sokoliuk, andrey.gorevoy, myroslav.rudnytskyi, Ais21260, LuckyLuke, klwtina, aes6920