1

Тема: Походження українських прізвищ

Маю в генеалогічному древі досить цікаве прізвище Зікрань. В Україні по документам ЦАМО локалізовано по 1941-1945 рокам у двох сусідніх селах Чернеча Слобода та хутір (зараз село) Лебедєв. Роменський повіт

Кажуть, що одна з словоформ "зікратий". Хоча може є ще щось.

Цікаво, що Інша локализація - це Кубань. Але по основній масі документів та іншим відомостям зовсім інші прізвища з плином часу змінились на Зікрань, або взагалі неможливо відслідкувати. Хоча в деяких Курінях все ж таки були схожі прізвища.

А я вже мав надію, що після ліквідації Січи частина роду залишилась на Полтавщині, а інші виїхали на Кубанську лінію.

На Кубані навіть Герой СРСР був. Зікран Євген Андрійович.

https://maps.google.com.ua/maps/ms?msid … &msa=0

Буду рад оказать любую помощь в генеалогическом поиске
fazulianov@gmail.com
Сайт Архивное наследие - информация по архивам Украины
Историко-родословный центр "Древо"

2

Re: Походження українських прізвищ

-ань-вода(тюрк), название вероятно сохранилось еще со времен древней Булгарии. В основном держатся названия рек-Лопань(Харьков), Эсмань, Ташань(Сумщина) и т.п.

Поперека, Сенько, Сердюк, Дорошенко, Нужний, Калюжний (село Іваниця,  Сумська обл), Єлисеєнко(Шияновський до  серед. 18 ст.),Фесенко(с.Деркачівка)

Share

3

В районі с.Зікранці річки не видно, зато повно озер. Правда маленькі і безіменні. Якщо знайти озеро Зікрань(або річку Зікранку) то стопудово, що носії прізвища звідти.

Поперека, Сенько, Сердюк, Дорошенко, Нужний, Калюжний (село Іваниця,  Сумська обл), Єлисеєнко(Шияновський до  серед. 18 ст.),Фесенко(с.Деркачівка)

Share

4

Які у Вас є припущення з приводу прізвища "Порошенко"?

Виговський, Скороход, Вовк, Атаманенко, Гудик, Пелих, Савчук, Іващенко, Рудий, Пономаренко (Архипчук), Онищенко, Коваленко, Іщенко, Пересунько, Баран, Ригас...
Цікавить генеалогія селян і дворян Васильківського повіту - Яблунівка, Сорокотяги, Пилипча, Мала Вільшанка, Фесюри, Фастівка і Сквирського повіту - Мала Сквирка Київської губернії - нині Білоцерківський район Київської області.

Share

5

За основу тут взято слово "рошен" Виникло прізвище в наступній ситуації. Якось до кума Івана зайшов кум Петро. У нього у кишені були канхвети. Він простяг пригоршнб цукерок куму і  мовив: "По рошен". Так він раз у раз заходив і казав казав казав НУ і прилипло. smile

fazulianov@gmail.com

6

Фамилия Порошенко происходит от фамилии Порох.
"-енко" означает "младший сын". Получается, младший сын Пороха.
Кто мог получить такую фамилию?
Скорее всего, это был козак, который активно участвовал в военных действиях и от которого сильно пахло порохом.
Вот он и получил прозвище Порох, которое впоследствии стало наследственной фамилией.
А уже младший сын Пороха и стал прозываться "Порошенком".

Share

7

Будь ласка. Можливо хтось допоможе з версією про походження українського прізвища Анте(и)бура.

Share

8

ще є слово парох - священник.

Share

9

по-поводу -енко как приставка вроде младшего сына есть некоторые сомнения. Смотрел ревизию одной слободы так там поголовно -енко прицепили, может был указ какой? А в следующей ревизии -енко у многих исчезло, а у некоторых так и осталось. У моих в 1820-м было -енко, а у младшего сына -енко в 1857 фамилия была уже обычная на  -а в конце.

Share

10

Доброго дня. Цікавить походження прізвища Стахно. Моя мама впевнена, що первісно прізвище було "Сахно", так як є дуже поширеним в Україні, але на якомусь етапі закралася помилка. Буду вдячна за будь-яку інформацію.

Share

11

AppS пише:

порох - пыль, "запорошений" И думаю, что это значение древнее чем "порох"

BlackDolphin - Сергей Козлов
www.genealogia.name

12

stakhno пише:

Доброго дня. Цікавить походження прізвища Стахно. Моя мама впевнена, що первісно прізвище було "Сахно", так як є дуже поширеним в Україні, але на якомусь етапі закралася помилка. Буду вдячна за будь-яку інформацію.

Думаю, эта версия ошибочка.

"Стахи́й (иначе Стахий из Аргируполи, греч. Στάχυς; † 54) — апостол от семидесяти, епископ Византийский.Память в Православной церкви совершается 4 января (17) (соборная память апостолов от 70-и) и 31 октября (13 ноября)."

Евстафий -
Варианты данного имени отличаются в европейских языках:

в латинском — Eustachius
в русском — Евстафий, Астафий, Евстахий, Остафий, Стахей
в украинском — Оста́п
в белорусском — Стась, Стах
в немецком — Ойстах
в английском — Юстас (Eustace)
в испанском — Eustaquio
во французском — Eustache (имя наследственно носили правители графства Булонь из Фландрского дома и дома де Блуа-Шампань).
в грузинском — ესტატე, ტატო (Эстате, Тато)

www.genealogia.name

13 ( 07-02-2018 00:50:02 змінене VHB )

kukin пише:

по-поводу -енко как приставка вроде младшего сына есть некоторые сомнения. Смотрел ревизию одной слободы так там поголовно -енко прицепили, может был указ какой? А в следующей ревизии -енко у многих исчезло, а у некоторых так и осталось. У моих в 1820-м было -енко, а у младшего сына -енко в 1857 фамилия была уже обычная на  -а в конце.

Свого часу, отримавши виписку з Державного обласного Вінницького архіву про одруження свого прадіда, я здивувався, що там було написано, що його звали "Іван Трифонович Боднаренко" і працівник архіву навіть спеціально дописав, що "так у документах". Я вважаючи, що на той час прізвища були вже усталеними, не розумів, чи це була помилка, чи, можливо, це не та особа.

Пізніше, переглядаючи метричні записи 18-19 століття в Україні, я спостеріг, що для однієї і тієї ж людини часто вживалося різне написання прізвища у різні періоди життя людини. Наприклад, у с. Слободі-Ялтушківській зустрічалися такі варіанти - Воловода - Воловодюк, Боднар - Боднаренко, Баль - Балюк, Федь - Федик, причому за загальною кількістю вживань друга форма часто переважала кількісно. Аналізуючи документи, я прийшов до несподіваного висновку.

Дуже часто у роду був настарший чоловік (назвемо його старійшина), якого знало все село. Такого чоловіка називали лише першою формою прізвища, оскільки він уже не міг бути чиїмось сином (його батьки-діди давно повмирали і мало хто міг пригадати їх). Однак його синів називали прізвищем, утвореним із застосуванням зменшувального (синівського) суфікса - -енко, -ук (-юк), тощо. Чоловіки могли бути дорослими, мати свої родини, але допоки був живий старійшина роду, вони були Боднаренками, Воловодюками, Федиками. І тільки коли помирав старійшина роду, вживання простої форми переходило до його синів, які самі ставали старійшинами у своїх родах. І це відображалося у метричних записах чи ревізьких казках. Тому, у ранніх метричних записах чи казках, чоловік міг бути записаний як Воловодюк, і лише після років 50-60-ти віку (на той час батьки вже, зазвичай, помирали) для нього починала вживатися форма Воловода.

Уже, мабуть, на кінець19-столітті, а скоріше в 20-му столітті прізвища набули усталеної форми, і у вжитку можна зустріти обидві форми, які вже не змінюються за старими втраченими традиціями. Вже мене особисто жодного разу за життя ніхто не назвав Боднаренком, навіть з огляду на те, що мій батько був живий до недавнього часу.

І ще один аспект, корисний, на мою думку, для генеолога. Те, що мого прадіда під час одруження записали Боднаренком, а пізніше він був все ж Боднаром, може бути непрямим свідченням, що на той час його батько, а мій прапрадід, Трифон Боднар був же живий. Ще одна часточка відомостей.

У кожному жарті є частка жарту.
-------------------------------------
Боднар - Красій - Гринишин - Герасимов - Воловодюк - Поліщук - Бас - Романовський - Денисевич - Троїцький
R-YP591|HV1a2 - Проект "Українська ДНК"

Сайт VHB

Share

14

Дуже важливе спостереження

fazulianov@gmail.com

15

kukin пише:

-ань-вода(тюрк), название вероятно сохранилось еще со времен древней Булгарии. В основном держатся названия рек-Лопань(Харьков), Эсмань, Ташань(Сумщина) и т.п.

В тюркских названиях рек вода - су.

Share

16

stakhno пише:

Є і таке прізвище, як Сахно.

Фамилия Сахно восходит к имени Сахно, которое, в свою
очередь, могло являться краткой формой одного из следующих крестильных
имен: Александр, Алексей и Софонтий.

Share

17

Су - вода, но тут нужно различать современные тюркские языки и те, от которых они произошли.

А чай - сай, цай или чай:)

fazulianov@gmail.com

18 ( 01-04-2014 22:09:57 змінене Lana )

Я не буду утверждать на 100%, но мне представляется, что  -ань  не тюркский элемент.

-ань-вода(тюрк), название вероятно сохранилось еще со времен древней
Булгарии. В основном держатся названия рек-Лопань(Харьков), Эсмань,
Ташань(Сумщина) и т.п.

Share

19

Малай - по татарски - мальчик, парень, молодой мужчина smile

fazulianov@gmail.com

20

sergm пише:

А от наші Боднарі перетворились на Бондарів…

Це про яких "ваших" Боднарів-Бондарів йдеться?

У мене був випадок, коли дід був Боднаром, син - Боднаренком, а вже онук став - Бондаренком.

Боднар - Красій - Гринишин - Герасимов - Воловодюк - Поліщук - Бас - Романовський - Денисевич - Троїцький

Сайт VHB

Share

21 ( 02-04-2014 07:58:35 змінене ГіП )

Lana пише:

В тюркских названиях рек вода - су.

Тоді скажу так, -ан, це  водна складова назви з давньобулгарського періоду, а ь -знак, для кращої роботи нашого язика.  cool

Share

22

BlackDolphin пише:

крім пороху і какао-порошку був ще і пральний порошок. Деревне вугілля товкли на ПОРОХ, забивали ним  діжки і до Европи.

Share

23

І ще один аспект, корисний, на мою думку, для генеолога. Те, що мого прадіда під час одруження записали Боднаренком, а пізніше він був все ж Боднаром, може бути непрямим свідченням, що на той час його батько, а мій прапрадід, Трифон Боднар був же живий. Ще одна часточка відомостей.

Мій досвід показує, що люди, які вели метричні книги та сповідні розписи мало переймалися такими моментами як приводити суфікси прізвищ у відповідність до генеалогічних схем з найстаршими чи наймолодшими.
При наявності різнозаписів по-батькові чи навіть імен, що казати про такі дрібниці як форма прізвища. 

Щодо вживання цього в реальному часі, то форми утворені з оглядом на "старійшину роду" побутують і до цих пір - хіба в інших ніж 200 років виглядах і, переважно, на сучасних прозвищах, а не паспортних прізвищах.

Share

24

sergm пише:

Боднар и Бондар це одне і теж. Бодня - діжка з кришкою, а майстер звався боднарем. Пізніше за правописом "правильно" став бондар ось і виправляли.

Share

25 ( 02-04-2014 19:52:42 змінене Lana )

С Лингвофорума:
(про козаків Кубані )

Серед козаків носіїв прізвищ на -енко не більше 30%, а серед некозаків -
щонайменше 65%.  Істинні і вперті кубанці не полюбляли прізвища на
-енко, бо вважали їх всього-навсього парубоцькими формами : Поки молодий
хай ще буде Коваленком, Лимаренком, Лебеденком, а для старого це ж
несерйозно, а краще - Коваль, Лимарь, Лебідь. Носіїв задокументованих
Мушенко, Цибенко, Сущенко у зрілих літах називали Муха, Циба, Сушко та
так стійко, що мало хто й знав , що там у "бомагах".Спрощенно це пояснюю
тим, що козаки вже давно йшли по реєстрах, були вільнодухами (чий? -
Бондаренко або Бондарчук або Бондарів, чия? - Бондарівна, хто? - Бондарь
-  а козаки не хотіли бути чиїмись, тому не любили також і російські
патроніми - Попов, Петров і т.д.). Якось ще мирилися з відименними -
Петренко, Панченко і т.п., але ж, знову, такі прізвища були характерні
для некозаків - іногородніх, гомелів або мужиків, бо остаточно у них
документовані прізвища з'явилися під час скасування кріпацтва.

Share

26

Друзья, сегодня меня озадачили фамилией Содыль
Очень локальная фамилия, локализация в селе Новая Рудня на границе Украины и Белоруссии.

А что можно сказать о происхождении этой фамилии.

www.genealogia.name

27

BlackDolphin пише:

Друзья, сегодня меня озадачили фамилией Содыль
Очень локальная фамилия, локализация в селе Новая Рудня на границе Украины и Белоруссии.

А что можно сказать о происхождении этой фамилии.

В тех местах растет много разного бурьяну типа ковыль, чернобыль и т.п. Содыль возможно народное или местное название травы содника(ботан.)

Share

28

AppS пише:

Мій досвід показує, що люди, які вели метричні книги та сповідні розписи мало переймалися такими моментами як приводити суфікси прізвищ у відповідність до генеалогічних схем з найстаршими чи наймолодшими.
При наявності різнозаписів по-батькові чи навіть імен, що казати про такі дрібниці як форма прізвища.  
Щодо вживання цього в реальному часі, то форми утворені з оглядом на "старійшину роду" побутують і до цих пір - хіба в інших ніж 200 років виглядах і, переважно, на сучасних прозвищах, а не паспортних прізвищах.

Я не стверджую, що писарі переймалися тими проблемами, але думаю часто записи (не завжди) відображали усталені традиції того чи іншого населеного пункту. Мова у першу чергу про села, у яких мешканці добре знали одне одного, та й писар міг бути місцевим і на підсвідомому рівні те, що було в усному спілкуванні, відображати у записах. Якщо всі зовуть якогось чоловіка Балюком, то який сенс десь ритися у попередніх записах і з'ясовувати, що там було записано раніше, тим більше, що то могло теж відображати поточний стан того попереднього часу.

Щодо вживання прізвиськ, то є зовсім інша розмова. Функціональне навантаження прізвиськ було дещо іншим і рідко відображалося в офіційних документах.

Сайт VHB

Share

29

kukin пише:
sergm пише:

Боднар и Бондар це одне і теж. Бодня - діжка з кришкою, а майстер звався боднарем. Пізніше за правописом "правильно" став бондар ось і виправляли.

До питання прізвища Боднар, див. http://forum.genoua.name/viewtopic.php?id=404

Сайт VHB

Share

30

VHB пише:

мені чомусь здається шо боднар був поширений на всій території України, а потім був поступово витіснений, коли зі сходу прийшов "бондарь"

Share

31

BlackDolphin пише:

У Зими, ще були й козаки Мороз та Пороша. Діти Пороші-Порошенки. А от Порохи ставали Порохненками.

Share

32

kukin пише:
VHB пише:

мені чомусь здається шо боднар був поширений на всій території України, а потім був поступово витіснений, коли зі сходу прийшов "бондарь"

Не згоден. Як носій прізвища і з досвіду дослідження цього прізвища можу запевнити, що це не так. Скорше напаки, і про це згадував. Якщо зустрічається прізвище Боднар деінде ві України чи за її межами, то дуже велика ймовірність, що його носій походить зі смуги, що тягнеться від Львівської до Вінницької області (див. ланку вище). Проте я ще не вирішив для себе точно, чи це пов'язано з поширенням діалектичного "боднар" серед усталеного населення певних районів України, чи стало наслідком переселення із західних земель, яке відбувалося у певному напрямі і зумовило поширення слова і прізвища у вигляді локалізованої смуги.

Треба буде коли намалювати карту поширення прізвища Боднар і Бондар в Україні для кращої візуалізації.

Сайт VHB

Share

33

Щодо форм, то достатньо церковно чи священно служителя, який десь забагато вчився чи жив/народився в іншому селі, щоб прізвища в документах стали іншими, з мінімальною участю оточуючого населення.
Форма прізвища - в першу чергу говорить про того, хто записує, потім про оточуюче населення, а тільки потім про самого носія та його походження.

Якщо всі звуть людину Бевз(-юк) - то грамотний священник запросто запише Белз(-юк), бо він людина, що вчилась в училищах і певно, що вважає свої знання твердішими. Якщо за традицією всі додають літеру г перед голосними на початку слова, то грамотний священник запише знову ж Уманець, а не Гуманець.  
А нащадкам вже ламати голову чи то мова про бузок і гуменного чи то про вихідців з Белза та Умані. Якщо документів обмаль, то гадання буде бескінечним.

Звісно, що окрім грамотних, є й ті, що народились тут і виросли на домашній освіті й дід Бевза їм відомий ще як їх дід священником тут був. Та й освіта буває різною. Або й бувають такі, що впевнені, - метричні книги про селян-кріпаків та безпритульних "шляхтичів" в консисторії ніхто навіть гортати не буде, а з місцевих - благочинний - жінчин двоюрідний брат, а протопопа більше цікавить, щоб на столі було проставлено, тому записували Бевзового зятя сестра і не переживали.

Ці дві системи постійно між собою конкурували й тому закономірностей, достатніх для вищезгаданих висновків "корисних для генеолога", немає. А якщо і є, то локально і виявляються хіба тотальною обробкою в системі метрика/сповідна за кожен рік. Проте при наявності такої кількості документів і метод цей не потрібний.

Нова хвиля почалась з 1920х, коли малограмотні "канцеляристи" з сільрад почали дійсно дослівно записувати або українізувати чи русифікувати місцеві форми. Так Пуздерко став Пузирко. Малоглувка став Малогулко, Керничний - Криничний, або Лаптій - Лаптін ітд, ітп.

Share

34

Здравствуйте, уважаемые форумчане. Подскажите, пожалуйста, от чего,  по-вашему, происходят фамилии Гашута и Значенко?

Значенко (Полтавская губерния), Петренко (Константиноградский уезд Полтавской губернии), Гашута, Колесник (с.Криничное, Ахтырский уезд, Харьковская губерния), Колесник, Сл(е)исаренко, Ложечник (с. Тростянец, Ахтырский уезд, Харьковская губерния)

Share

35

AppS пише:

Ці дві системи постійно між собою конкурували й тому закономірностей, достатніх для вищезгаданих висновків "корисних для генеолога", немає. А якщо і є, то локально і виявляються хіба тотальною обробкою в системі метрика/сповідна за кожен рік. Проте при наявності такої кількості документів і метод цей не потрібний.

Нова хвиля почалась з 1920х, коли малограмотні "канцеляристи" з сільрад почали дійсно дослівно записувати або українізувати чи русифікувати місцеві форми. Так Пуздерко став Пузирко. Малоглувка став Малогулко, Керничний - Криничний, або Лаптій - Лаптін ітд, ітп.

Із застереженням ставлюся до людей надто категоричних у своїх судженнях чи твердженнях. Світ взагалі дуже різноманітний і світ генеалогії зокрема. Я не стверджую, що категоричні судження неможливі, але, на мою думку, вони мають супроводжуватись ствердженням умов, обставин, часу чи місця, за яких такі судження є правдивими, і підкріплюватися фактами.

Зрештою, будь-які виявлені закономірності чи тенденції, як загального, так локального характеру (у сенсі просторовому чи часовому), чи знання про їхню відсутність можуть стати в пригоді дослідникові свого родоводу. Якщо не прямо, для з'ясування якогось факту в родинній історії, то можливо опосередковано, через вказівку напряму необхідного для відшукання необхідних відомостей, чи, можливо, просто для кращого розуміння минувщини й обставин життя предків.

Сайт VHB

Share