1

Тема: Ода борщеві

За попередніми підрахунками, сьогодні у світі борщ вийшов на перше місце (випередивши плов) за кількістю приготувань на добу. Тобто, більше, як борщу, ніякої страви у світі не готується.
Кубанська ода борщеві

Тобі співаю, батьку-всекормитель,
Наш гарний борщ кубанський запашний,
Жолудків наших добрий утішитель,
Наваристий, гарячий і смачний!
У час розлуки з рідним нашим краєм
Зітхаєм сумно й згадуєм тебе,
Шо нас ти ждеш, про те ми добре знаєм
Й нам лихо нипочом любе!
За все тобі я кланяюся низько,
Поставив ти на ноги всю Кубань,
З тобой далеке зразу стане близько
І збудуться мільйони сподівань.
Волячу кров ти влив у наші жили
І солов'їну пісню вклав в уста,
У руки наші наточив ти сили,
І наше завтра з тебе вироста!

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

2

Re: Ода борщеві

Борщ - шедевральний український нацхарч! Сало...воно і є сало.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Thanks: Алена1

Share

3

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пише:

Борщ - шедевральний український нацхарч! Сало...воно і є сало.

Слово БОРЩ відоме у всьому світі.
У багатьох країнах ця страва стоїть у меню та вже ні в кого не викликає подиву.
Борщ їдять також у азії...

Та який українець не їв борщу з салом?

Post's attachments

Борщ.jpg
Борщ.jpg 101.41 kb, 1 downloads since 2015-04-30 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.

Share

4 ( 01-05-2015 09:05:37 змінене kbg_dnepr )

Re: Ода борщеві

Я люблю саме такий - досить червоний і трошки сладенький завдяки бурячку. Більше 20 років тому їла у Лабинську борщ взагалі без буряка - тільки з помидорами.

А як готуєте борщ ви?

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Share

5

Re: Ода борщеві

Ми борщ готуємо! smile Тільки солоденький не люблю і особливо не люблю у борщі вінегретний буряк, а тільки борщовий (не дуже червоний, рожевий або навіть біло-рожевий).  Наш борщ такий (склад): картопля, капуста, морква, цибуля (краще щось з шалотів), буряк, помидори, болгарський перець (можно й гостру перчину цілу), петрушка, кріп (не завжди), лавровий листок, сіль, кістки або птиця, олія або сало. Це класичний. Колись студентом їхав з півночі краю попутками. Підібрав мене дядько вірмен нашенський з Лазаревки (Сочі) на КамАЗі. Він їхав десь з настоящої Росії. "Ой-ой-ой, слава богу, домой приехал! Как заскочил в Кущёвке на трассе в кафе, попросил двойной борщ. Девчата смеются, они уже привыкли, что так поступают многие, кто оттуда едет. Ну не могут там готовить, а особенно борщ. Я чуть с голоду не сдох!"

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

6

Re: Ода борщеві

Рецепт в студію!

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Share

7

Re: Ода борщеві

Останнім часом їмо борщ-пюре.
Борщ із буряком та запрвки Торчин+курячи грудки, потім все блендером. Смакота smile

Thanks: kbg_dnepr2

Share

8

Re: Ода борщеві

Та який українець не їв борщу з салом?

Я.
Страшно признаться, но сало не люблю [мабудь, гени російські].
    А, борщик... Как же без него.

Только, как говорят, сколько хозяек - столько и рецептов приготовления.

Помню, когда-то в детстве, мама "напортачила" и картошка в борще получилась красная. Ах, какой это был вкусный борщ. Я потом ее уговаривала еще такой сварить.
  Я, как и Екатерина, люблю "досить червоний і трошки сладенький". Когда-то использовала соус, а потом в томатную пасту (на помидорах не люблю) добавляла лимонную кислоту и сахар. Буряк только винегретный, он у нас вкусный в любом виде. И, конечно, перчик болгарский.

Коли добром ніхто не дасть нам світла, – Його здобути треба – не молить,
Бо без борні нікчемні всі молитви. І свічки мирної не варта та країна,
Що в боротьбі її не запалила.

Share

9

Re: Ода борщеві

Може, хто чув, є таке місто, а колишня станиця Кримська (україномовна). Там велика вузлова залізнична станція. Притягли наші два вагони з Порт-Кавказа й ждали потяг з Новоросійська, щоб до нього нас причепити. Поки я вештався по перону, нарвався на одного знайомого та його двоюрідного брата. Той брат був провідником поштового вагона, отож вони запросили до себе. Дивлюся, на столі в трилітровій банці щось таке, як помиї. Господар пояснив, що то жінка дала в дорогу борщ. Який він некрасивий у "розрізі"!

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

10

Re: Ода борщеві

Та тьху на Вас, пан Яремо! Що це Ви таке говорите! Як в тому анекдоті:
- Что ето у вас так воняєт?
- Та те саме, що там так смачно пахне...

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Share

11 ( 02-05-2015 15:53:53 змінене Balymba )

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пише:

Може, хто чув, є таке місто, а колишня станиця Кримська (україномовна). Там велика вузлова залізнична станція. Притягли наші два вагони з Порт-Кавказа й ждали потяг з Новоросійська, щоб до нього нас причепити. Поки я вештався по перону, нарвався на одного знайомого та його двоюрідного брата. Той брат був провідником поштового вагона, отож вони запросили до себе. Дивлюся, на столі в трилітровій банці щось таке, як помиї. Господар пояснив, що то жінка дала в дорогу борщ. Який він некрасивий у "розрізі"!


А то не вийшло випадком як у старому анекдоті:

Прийшов чоловік стомлений додому і питає в жінки, чи є щось поїсти:
- Там на плиті є борщ.

Чоловік їсть, а жінка через деякий час питає:
- Як борщ?
Чоловік невдоволено:
- Ет борщ...

Жінка глянула в тарілку і скрикнула:
- Та ж то не борщ, а помиї!!!
- Борщ в іншому баняку.

Левицький г.Рогаля, Левкун, Юращук, Стефурак, Кріпчук, Козьмин, Шовгенюк, Зеленевич, Ревтюк, Ґрещук, Вертипорох, Ківнюк, Чуревич, Панько, Данилюк, Жолоб, Мельничук, Ванджура, Козловський, Лесюк, Горішний, Попик, Дмитрук, Дудка, Микитишин, Литвинюк, Gut, Kremer
І-BY78168/ Н. Тесть,(ЧЖЖЧ) І-Р37

Share

12

Re: Ода борщеві

Та я сам здивувався, що таке гарне, тривке та запашисте, зверху золотисто-червоне, а крізь скло якась муляка. Висновок: вийти на ВР з законодавчою ініціативою, щоб заборонити борщ наливати в склотару. smile

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

13

Re: Ода борщеві

Зелений борщ "Яреминський"

На п'ятилітрову каструлю 1 кг свинячих кісток, промиваєте та заливаєте водою на 2/3. Доводите до кипіння, трохи солите, а потім на слабому вогні кип'ятите 1 годину. На сковороді засмажуєте на олії білу цибулю, борщовий буряк та моркву. Буряк та моркву кришите перед тим коротенькою соломкою, а цибулю найдрібніше. Коли 3-4 рази перемішаєте, кидаєте дрібно покришену зелену цибулю, трохи посмажите і відставляєте. Варите 3 курячих яйця круто, облуплюєте й дрібно січете їх. Коли прокипить 1 год., кидаєте порізану кубиками картоплю. Коли закипить, кидаєте засмажку. Коли закипить, кидаєте дрібно покришене зілля щавлю, петрушки, кропиви, салату, кропу й солите до смаку. Коли закипить, кидаєте яйця, лавровий листок та 4-5 горошин чорного перцю. Куштуєте, якщо для вас недостатньо кисле, то доливаєте трохи аличової (ткемалі) приправи, яку ви зробили минулого літа з трохи недостиглої аличі, яблук, цукру, степової м'яти "умбало", перцю червоного та чорного мелених, васильків (рейгану), коляндри (кінзи - насіння меленого та зілля). Коли закипить, потримайте на плиті 3-4 хв. й відставте. Борщеві до готовності треба ще постояти 30-40 хвилин. Смачного! Картоплі 300 г, моркви 150 г, буряку 150 г, цибулі разом 250 г, зілля разом 350 г приблизно у такій пропорції:кропу - 15 г, петрушки - 45 г, салату - 30 г, кропиви молодої - 60 г, щавлю - 200 г.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

14

Re: Ода борщеві

Balymba пише:

Жінка глянула в тарілку і скрикнула:
- Та ж то не борщ, а помиї!!! - сказала жінка
- Борщ в іншому баняку - сказав чоловік?.

Тобто, "я й сам знав, що в якому баняку". smile smile

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

15

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пише:

...Дивлюся, на столі в трилітровій банці щось таке, як помиї. Господар пояснив, що то жінка дала в дорогу борщ. Який він некрасивий у "розрізі"!

Дачники у вечері в п'ятницю їдуть на дачу. А у вечері в неділю їдуть додому. У кого є піч у хаті іноді у міжсезоння готує їжу.
Борщ томленій у печі - неповторна страва, тому готується у самій великій каструлі. Цей продукт везеться потім додому у городську квартиру зазвичай у три-літровій банці.
Хто до такої мальовничої картинки у банці звик - немає зовсім ніякого неприємного відчуття smile

Share

16

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пише:

Жінка глянула в тарілку і скрикнула:
- Та ж то не борщ, а помиї!!! - сказала жінка
- Борщ в іншому баняку - сказав чоловік?.

Тобто, "я й сам знав, що в якому баняку". smile smile

Перепрошую, написав неправильно:
- Борщ в іншому баняку!!! - скрикнула жінка.

Левицький г.Рогаля, Левкун, Юращук, Стефурак, Кріпчук, Козьмин, Шовгенюк, Зеленевич, Ревтюк, Ґрещук, Вертипорох, Ківнюк, Чуревич, Панько, Данилюк, Жолоб, Мельничук, Ванджура, Козловський, Лесюк, Горішний, Попик, Дмитрук, Дудка, Микитишин, Литвинюк, Gut, Kremer
І-BY78168/ Н. Тесть,(ЧЖЖЧ) І-Р37

Share

17

Re: Ода борщеві

Пан Яремо, дуже дякую, що поділились рецептом! Ще б ткемалі у деталях...

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Share

18 ( 05-05-2015 13:34:36 змінене Ярематойсамий )

Re: Ода борщеві

Ткемалі у деталях. Ткемалі по-грузинському - це алича, ботанічно це вид роду слива. У нас кажуть "лича". Беруть трохи-трохи недостиглу аличу, обривають хвостики, миють, кладуть у каструлю, на дно ллють трохи води й томлять її, перемішуючи. Потім через друшляк або сито перетирають, щоб відокремити кісточки та шкурки. Обов'язкові компоненти, які додають до цієї маси: цукор, сіль, мелене зерня та зілля коляндри (кінзи), мелений червоний та чорний перець, мелений часник,  мелена степова м'ята, яку грузини називають "умба'ло" або перетерта суха м'ята, мелене зілля кропу та петрушки. Ця м'ята невисока, з бузковими квітками, з дрібним листям, дикоросла, росте по полях, де навесні стояла вода. На Україні повинна бути. Я додаю ще мелені яблука або перетерте яблучне варення (коли яблук ще нема) десь на 1/2 маси аличової та мелене зілля васильків (базиліку, рейгану) та материнки (орігануму). Спеції - за смаком. Все це вариться від кипіння 15-20 хв. та розливається в стерильну склотару, добре укупорюється, перевертається, накривається добре і витримується до повного охолодження. Зберігається в темному прохолодному приміщенні. Коли перетираю аличу, у відкинуті кісточки та шкірки ллю трохи води, добре переминаю руками, відціджую. Так одержую ще трохи "корисної" маси, а майже чисті кісточки з шкірками - геть! Раніше, дехто й зараз використовує для підкислення борщу томлену зелену аличу, але мені таке не подобається, а ткемалієва приправа набагато краща.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

19

Re: Ода борщеві

Забув. На 5 л під час кипіння ллю 100 мл олії.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Thanks: Алена1

Share

20

Re: Ода борщеві

Борщ моєї тітки:

1. Варимо м'ясо (краще свинину з кісткою)
2. як закипить, знімаємо піну і кидаємо сіль, лук та моркву
3. через півгодини кидаємо картоплю
5. шинкуємо капусту
6. робимо зажарку з сала, лука, буряка (потерти на великій терці) та помидорів або пасти
7. кадаємо капусту
8. як закипить, кидаємо зажарку та лавровий лист
9. як закипить, вимикаємо

Їмо, як охолоне.
Мій чоловік кидає потертий буряк разом з морквою і лук кладе тільки у зажарку.

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Share

21

Re: Ода борщеві

У Києві пройшов фестиваль борщу!
[video]

Share

22

Re: Ода борщеві

А я готуюся до фестивалю самогонки з шовковиці. Кажуть, що добра й гарна. Щойно заквасив, тому й не сплю. Трусив прямо біля нашої поліцейської дільниці. Хлопці (попсі) питають:" А куда вьі скоко ее трусите?" - "Самогонку гнать!" smile

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Share

23 ( 16-10-2020 19:16:52 змінене kbg_dnepr )

Re: Ода борщеві

У Росії занервували через плани включити український борщ до спадщини ЮНЕСКО та вважають таке рішення підґрунтям для міжнародного скандалу. Це свідчить, що Україна йде правильним шляхом, заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
https://ua.news/ua/ukraynskyj-borshh-v- … elstvu-rf/


Knives come out in the battle of borscht

The Ukrainian culture ministry wants Unesco cultural heritage status for the dish in an attempt to settle the “borscht war”, started last year when a Russian government Twitter account described the soup as one of Russia’s “most famous and beloved dishes and a symbol of traditional cuisine”.

https://www.thetimes.co.uk/article/kniv … -nssc8mz3p

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Share

24

Re: Ода борщеві

У селі на Полтавщині відкриють музей борщу

Відкриється він за ініціативи етнографині із села Опішні Олени Щербань 21 листопада у її власній садибі.

Жінка цікавиться історією цієї страви уже 15 років і знає безліч смачних рецептів.

Для кожного дня року у пані Олени є свій рецепт. Борщ вона навіть готує із чотирьох видів слив: сушених, солених, маринованих і гнічених.

Найстарішим рецептам із списку умілої ґаздині – близько століття.

https://newsyou.info/u-seli-na-poltavsh … shhu-video

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)
Thanks: Алена1

Share

25

Re: Ода борщеві

В Раді зареєстрували проєкт постанови про святкування Дня українського борщу
09:54

Нардепи внесли до Верховної Ради Проєкт Постанови про встановлення Дня українського борщу.
Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на сайт Верховної Ради.

Парламентарі пропонують відзначати День українського борщу щороку другої суботи вересня.

"Український борщ - традиційна перша страва українців, а також маркер національної ідентичності. ... Ця страва виявляє свою стійкість вживання та тяглість історичну, географічну та навіть геополітичну. Неможливо уявити український дім без приготування борщу. Завдяки своєму глибокому впливу на суспільне життя України, український борщ відіграє важливу роль у культурі як прояв гостинності", - йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що ініціатива встановлення Дня українського борщу - дня, коли українці готують, їдять, діляться рецептами борщу та таким чином обмінюються цінною культурологічною інформацією, покликана забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури, тяглість культурної традиції.

https://m.censor.net/ua/news/3303128/v_ … go_borschu

Share