Зіткнувся у сповідках з дивною річчю.
Для прикладу сповідні розписи за 1827 рік (але за інші роки те ж саме). Село Кейбалівка, Пирятинський район, Полтавська обл. Після списку козацьких сімей починаються поміщики/посполиті з їх дворовими. І чомусь серед цього переліку йде наступний: "Хутора Калинового Мосту подполковника ....".
Калинів Міст насправді знаходиться по сусідству з Кейбалівкою. Але чому цей запис зустрічається саме у Кейбалівці?
Чому мене це цікавить... Я досліджую прізвище козаків Мізько/Мазько/Мізко/Мазко. А серед селян, підданих цьому підполковнику є дещо схоже прізвище: Мазковий/Мазковенко/Мізковий/Мізковенко. Виходить, що вони мають в принаймні різний соціальний стан. Але можливо не тільки соціальний стан, а і населені пункти у них різні?
У мене є кілька припущень, як думаєте, яке з них більш реалістичне і чому?
1) У підполковника був маєток у Калиновому Мості, а жителі села Кейбалівки працювали на його землі.
2) У підполковника був маєток у Кейбалівці, а жителі Калинового Мосту працювали на його землі.
3) У підполковника і маєток і жителі знаходились у Калиновому Мосту, але село по якійсь причині записували до Кейбалівки. Але при цьому селом волостного рівна була Сасинівка (також сусідня).
https://www.familysearch.org/records/im … eView=true
І ще одна цікава річ щодо Калинового Мосту. Якщо подивитися на архівні фонди Полтавської обл. і пошукати там Кейбалівку, то Кейбалівські фонди знаходяться під таким описом:
1. Полтавська губернія
2. Полтавська єпархія
3. Архидияконо-Стефанівська церква, с. Кейбалівка Пирятинського повіту
4. Хут. Калиновий Міст (станом на 1902 р.)
5. Народження:
і знову Калиновий Міст. Чому так?
Post's attachments2023-06-02_19-44-50.jpg
2023-06-02_19-44-50.jpg 56 kb, 1 downloads since 2023-06-02
You don't have the permssions to download the attachments of this post.