1

Тема: Ода борщеві

За попередніми підрахунками, сьогодні у світі борщ вийшов на перше місце (випередивши плов) за кількістю приготувань на добу. Тобто, більше, як борщу, ніякої страви у світі не готується.
Кубанська ода борщеві

Тобі співаю, батьку-всекормитель,
Наш гарний борщ кубанський запашний,
Жолудків наших добрий утішитель,
Наваристий, гарячий і смачний!
У час розлуки з рідним нашим краєм
Зітхаєм сумно й згадуєм тебе,
Шо нас ти ждеш, про те ми добре знаєм
Й нам лихо нипочом любе!
За все тобі я кланяюся низько,
Поставив ти на ноги всю Кубань,
З тобой далеке зразу стане близько
І збудуться мільйони сподівань.
Волячу кров ти влив у наші жили
І солов'їну пісню вклав в уста,
У руки наші наточив ти сили,
І наше завтра з тебе вироста!

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: nfs79, Мариненко, Алёна, kbg_dnepr5

Поделиться

2

Re: Ода борщеві

Борщ - шедевральний український нацхарч! Сало...воно і є сало.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: Алёна1

Поделиться

3

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пишет:

Борщ - шедевральний український нацхарч! Сало...воно і є сало.

Слово БОРЩ відоме у всьому світі.
У багатьох країнах ця страва стоїть у меню та вже ні в кого не викликає подиву.
Борщ їдять також у азії...

Та який українець не їв борщу з салом?

Post's attachments

Борщ.jpg
Борщ.jpg 101.41 Кб, 1 скачиваний с 2015-04-30 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.

Поделиться

4 (01-05-2015 09:05:37 отредактировано kbg_dnepr)

Re: Ода борщеві

Я люблю саме такий - досить червоний і трошки сладенький завдяки бурячку. Більше 20 років тому їла у Лабинську борщ взагалі без буряка - тільки з помидорами.

А як готуєте борщ ви?

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Поделиться

5

Re: Ода борщеві

Ми борщ готуємо! smile Тільки солоденький не люблю і особливо не люблю у борщі вінегретний буряк, а тільки борщовий (не дуже червоний, рожевий або навіть біло-рожевий).  Наш борщ такий (склад): картопля, капуста, морква, цибуля (краще щось з шалотів), буряк, помидори, болгарський перець (можно й гостру перчину цілу), петрушка, кріп (не завжди), лавровий листок, сіль, кістки або птиця, олія або сало. Це класичний. Колись студентом їхав з півночі краю попутками. Підібрав мене дядько вірмен нашенський з Лазаревки (Сочі) на КамАЗі. Він їхав десь з настоящої Росії. "Ой-ой-ой, слава богу, домой приехал! Как заскочил в Кущёвке на трассе в кафе, попросил двойной борщ. Девчата смеются, они уже привыкли, что так поступают многие, кто оттуда едет. Ну не могут там готовить, а особенно борщ. Я чуть с голоду не сдох!"

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: Алёна, kbg_dnepr2

Поделиться

6

Re: Ода борщеві

Рецепт в студію!

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Поделиться

7

Re: Ода борщеві

Останнім часом їмо борщ-пюре.
Борщ із буряком та запрвки Торчин+курячи грудки, потім все блендером. Смакота smile

Спасибо сказали: kbg_dnepr2

Поделиться

8

Re: Ода борщеві

Та який українець не їв борщу з салом?

Я.
Страшно признаться, но сало не люблю [мабудь, гени російські].
    А, борщик... Как же без него.

Только, как говорят, сколько хозяек - столько и рецептов приготовления.

Помню, когда-то в детстве, мама "напортачила" и картошка в борще получилась красная. Ах, какой это был вкусный борщ. Я потом ее уговаривала еще такой сварить.
  Я, как и Екатерина, люблю "досить червоний і трошки сладенький". Когда-то использовала соус, а потом в томатную пасту (на помидорах не люблю) добавляла лимонную кислоту и сахар. Буряк только винегретный, он у нас вкусный в любом виде. И, конечно, перчик болгарский.

Коли добром ніхто не дасть нам світла, – Його здобути треба – не молить,
Бо без борні нікчемні всі молитви. І свічки мирної не варта та країна,
Що в боротьбі її не запалила.
Спасибо сказали: Ярематойсамий, kbg_dnepr3

Поделиться

9

Re: Ода борщеві

Може, хто чув, є таке місто, а колишня станиця Кримська (україномовна). Там велика вузлова залізнична станція. Притягли наші два вагони з Порт-Кавказа й ждали потяг з Новоросійська, щоб до нього нас причепити. Поки я вештався по перону, нарвався на одного знайомого та його двоюрідного брата. Той брат був провідником поштового вагона, отож вони запросили до себе. Дивлюся, на столі в трилітровій банці щось таке, як помиї. Господар пояснив, що то жінка дала в дорогу борщ. Який він некрасивий у "розрізі"!

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Поделиться

10

Re: Ода борщеві

Та тьху на Вас, пан Яремо! Що це Ви таке говорите! Як в тому анекдоті:
- Что ето у вас так воняєт?
- Та те саме, що там так смачно пахне...

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)
Спасибо сказали: litar Л, Ярематойсамий2

Поделиться

11 (02-05-2015 15:53:53 отредактировано Balymba)

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пишет:

Може, хто чув, є таке місто, а колишня станиця Кримська (україномовна). Там велика вузлова залізнична станція. Притягли наші два вагони з Порт-Кавказа й ждали потяг з Новоросійська, щоб до нього нас причепити. Поки я вештався по перону, нарвався на одного знайомого та його двоюрідного брата. Той брат був провідником поштового вагона, отож вони запросили до себе. Дивлюся, на столі в трилітровій банці щось таке, як помиї. Господар пояснив, що то жінка дала в дорогу борщ. Який він некрасивий у "розрізі"!


А то не вийшло випадком як у старому анекдоті:

Прийшов чоловік стомлений додому і питає в жінки, чи є щось поїсти:
- Там на плиті є борщ.

Чоловік їсть, а жінка через деякий час питає:
- Як борщ?
Чоловік невдоволено:
- Ет борщ...

Жінка глянула в тарілку і скрикнула:
- Та ж то не борщ, а помиї!!!
- Борщ в іншому баняку.

Турецький (придомок Попович), Левкун, Юращук, Стефурак, Кріпчук, Козьмин, Шовгенюк, Зеленевич, Ревтюк, Ґрещук, Вертипорох, Ківнюк, Чуревич, Панько, Данилюк, Жолоб, Мельничук, Ванджура, Козловський, Лесюк, Горішний, Попик, Ісайчук, Абрамюк, Менів (Менюк), Дмитрук, Дудка, Микитишин, Литвинюк, Gut

І-Р37/ Н. Тесть,(ЧЖЖЧ) І-Р37
Спасибо сказали: litar Л, Ярематойсамий2

Поделиться

12

Re: Ода борщеві

Та я сам здивувався, що таке гарне, тривке та запашисте, зверху золотисто-червоне, а крізь скло якась муляка. Висновок: вийти на ВР з законодавчою ініціативою, щоб заборонити борщ наливати в склотару. smile

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: kbg_dnepr, litar Л, Алёна3

Поделиться

13

Re: Ода борщеві

Зелений борщ "Яреминський"

На п'ятилітрову каструлю 1 кг свинячих кісток, промиваєте та заливаєте водою на 2/3. Доводите до кипіння, трохи солите, а потім на слабому вогні кип'ятите 1 годину. На сковороді засмажуєте на олії білу цибулю, борщовий буряк та моркву. Буряк та моркву кришите перед тим коротенькою соломкою, а цибулю найдрібніше. Коли 3-4 рази перемішаєте, кидаєте дрібно покришену зелену цибулю, трохи посмажите і відставляєте. Варите 3 курячих яйця круто, облуплюєте й дрібно січете їх. Коли прокипить 1 год., кидаєте порізану кубиками картоплю. Коли закипить, кидаєте засмажку. Коли закипить, кидаєте дрібно покришене зілля щавлю, петрушки, кропиви, салату, кропу й солите до смаку. Коли закипить, кидаєте яйця, лавровий листок та 4-5 горошин чорного перцю. Куштуєте, якщо для вас недостатньо кисле, то доливаєте трохи аличової (ткемалі) приправи, яку ви зробили минулого літа з трохи недостиглої аличі, яблук, цукру, степової м'яти "умбало", перцю червоного та чорного мелених, васильків (рейгану), коляндри (кінзи - насіння меленого та зілля). Коли закипить, потримайте на плиті 3-4 хв. й відставте. Борщеві до готовності треба ще постояти 30-40 хвилин. Смачного! Картоплі 300 г, моркви 150 г, буряку 150 г, цибулі разом 250 г, зілля разом 350 г приблизно у такій пропорції:кропу - 15 г, петрушки - 45 г, салату - 30 г, кропиви молодої - 60 г, щавлю - 200 г.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: Мариненко, borisovichi, Алёна, kbg_dnepr4

Поделиться

14

Re: Ода борщеві

Balymba пишет:

Жінка глянула в тарілку і скрикнула:
- Та ж то не борщ, а помиї!!! - сказала жінка
- Борщ в іншому баняку - сказав чоловік?.

Тобто, "я й сам знав, що в якому баняку". smile smile

Прізвища українські та народів чорноморського регіону

Поделиться

15

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пишет:

...Дивлюся, на столі в трилітровій банці щось таке, як помиї. Господар пояснив, що то жінка дала в дорогу борщ. Який він некрасивий у "розрізі"!

Дачники у вечері в п'ятницю їдуть на дачу. А у вечері в неділю їдуть додому. У кого є піч у хаті іноді у міжсезоння готує їжу.
Борщ томленій у печі - неповторна страва, тому готується у самій великій каструлі. Цей продукт везеться потім додому у городську квартиру зазвичай у три-літровій банці.
Хто до такої мальовничої картинки у банці звик - немає зовсім ніякого неприємного відчуття smile

Поделиться

16

Re: Ода борщеві

Ярематойсамий пишет:

Жінка глянула в тарілку і скрикнула:
- Та ж то не борщ, а помиї!!! - сказала жінка
- Борщ в іншому баняку - сказав чоловік?.

Тобто, "я й сам знав, що в якому баняку". smile smile

Перепрошую, написав неправильно:
- Борщ в іншому баняку!!! - скрикнула жінка.

Турецький (придомок Попович), Левкун, Юращук, Стефурак, Кріпчук, Козьмин, Шовгенюк, Зеленевич, Ревтюк, Ґрещук, Вертипорох, Ківнюк, Чуревич, Панько, Данилюк, Жолоб, Мельничук, Ванджура, Козловський, Лесюк, Горішний, Попик, Ісайчук, Абрамюк, Менів (Менюк), Дмитрук, Дудка, Микитишин, Литвинюк, Gut

І-Р37/ Н. Тесть,(ЧЖЖЧ) І-Р37

Поделиться

17

Re: Ода борщеві

Пан Яремо, дуже дякую, що поділились рецептом! Ще б ткемалі у деталях...

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Поделиться

18 (05-05-2015 13:34:36 отредактировано Ярематойсамий)

Re: Ода борщеві

Ткемалі у деталях. Ткемалі по-грузинському - це алича, ботанічно це вид роду слива. У нас кажуть "лича". Беруть трохи-трохи недостиглу аличу, обривають хвостики, миють, кладуть у каструлю, на дно ллють трохи води й томлять її, перемішуючи. Потім через друшляк або сито перетирають, щоб відокремити кісточки та шкурки. Обов'язкові компоненти, які додають до цієї маси: цукор, сіль, мелене зерня та зілля коляндри (кінзи), мелений червоний та чорний перець, мелений часник,  мелена степова м'ята, яку грузини називають "умба'ло" або перетерта суха м'ята, мелене зілля кропу та петрушки. Ця м'ята невисока, з бузковими квітками, з дрібним листям, дикоросла, росте по полях, де навесні стояла вода. На Україні повинна бути. Я додаю ще мелені яблука або перетерте яблучне варення (коли яблук ще нема) десь на 1/2 маси аличової та мелене зілля васильків (базиліку, рейгану) та материнки (орігануму). Спеції - за смаком. Все це вариться від кипіння 15-20 хв. та розливається в стерильну склотару, добре укупорюється, перевертається, накривається добре і витримується до повного охолодження. Зберігається в темному прохолодному приміщенні. Коли перетираю аличу, у відкинуті кісточки та шкірки ллю трохи води, добре переминаю руками, відціджую. Так одержую ще трохи "корисної" маси, а майже чисті кісточки з шкірками - геть! Раніше, дехто й зараз використовує для підкислення борщу томлену зелену аличу, але мені таке не подобається, а ткемалієва приправа набагато краща.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: Алёна, kbg_dnepr2

Поделиться

19

Re: Ода борщеві

Забув. На 5 л під час кипіння ллю 100 мл олії.

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: Алёна1

Поделиться

20

Re: Ода борщеві

Борщ моєї тітки:

1. Варимо м'ясо (краще свинину з кісткою)
2. як закипить, знімаємо піну і кидаємо сіль, лук та моркву
3. через півгодини кидаємо картоплю
5. шинкуємо капусту
6. робимо зажарку з сала, лука, буряка (потерти на великій терці) та помидорів або пасти
7. кадаємо капусту
8. як закипить, кидаємо зажарку та лавровий лист
9. як закипить, вимикаємо

Їмо, як охолоне.
Мій чоловік кидає потертий буряк разом з морквою і лук кладе тільки у зажарку.

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)
Спасибо сказали: Алёна, Ярематойсамий2

Поделиться

21

Re: Ода борщеві

У Києві пройшов фестиваль борщу!
[видео]

Поделиться

22

Re: Ода борщеві

А я готуюся до фестивалю самогонки з шовковиці. Кажуть, що добра й гарна. Щойно заквасив, тому й не сплю. Трусив прямо біля нашої поліцейської дільниці. Хлопці (попсі) питають:" А куда вьі скоко ее трусите?" - "Самогонку гнать!" smile

Прізвища українські та народів чорноморського регіону
Спасибо сказали: kbg_dnepr, Алёна2

Поделиться

23 (16-10-2020 19:16:52 отредактировано kbg_dnepr)

Re: Ода борщеві

У Росії занервували через плани включити український борщ до спадщини ЮНЕСКО та вважають таке рішення підґрунтям для міжнародного скандалу. Це свідчить, що Україна йде правильним шляхом, заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
https://ua.news/ua/ukraynskyj-borshh-v- … elstvu-rf/


Knives come out in the battle of borscht

The Ukrainian culture ministry wants Unesco cultural heritage status for the dish in an attempt to settle the “borscht war”, started last year when a Russian government Twitter account described the soup as one of Russia’s “most famous and beloved dishes and a symbol of traditional cuisine”.

https://www.thetimes.co.uk/article/kniv … -nssc8mz3p

Пошук предків: Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко (Могилевськ.)
Оглотков (Горбат. п. НГГ) Алькин Душин Жарков Кульдішов Баландин (Симб. губ.)
Клишкін Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний (Новомоск. Дніпроп.)

Поделиться