Міжнародний генеалогічний форум * International Genealogical Forum |
Ви не ввійшли . Будь ласка , увійдіть або зареєструйтесь .
У власній бібліотеці є такий довідник робітників авіаційної галузі Якутії, який вийшов у 2003 році. -
Возродить славные традиции: События и люди гражданской авиации Якутии/Сост. И.Е.Негенбля. ISBN 5-85259-742-2.
У книзі автор на базі відділів кадрів зібрав відомості про майже всіх спеціалістів Якутії, їх освіту, робочий шлях та виклав у коротких описах із світлинами. Біографічні довідки наведені у алфавітному порядку, тому дуже зручно вести пошук. Про мого батька також не забули.
"Будаш Леонид Иванович (1934 г.р.). Окончил Троицкое авиатехническое училище ГВФ (1954), Киевский институт ГВФ (1961). Работал инженером в ЛЭРМ аэропорта Якутск, с сентября 1961 г. - ст. инженером аэропорта Зырянка, в 1968-69 гг. - начальником АТБ Зырянского ОАО."
Що запам'яталося мені з дитинства найбільше, то катання на оленях, зимові завірюхи та постійна темрява.... так мені закарбувалося в пам'яті... та ще риб'ячий жир у дитсадку.
Взимку, коли переміщення селищем не передбачало необхідності у човнах, вони всю зиму стояли перекинуті на бік та сперті об стіни будиночку. Коли кудись збиралися, то мене вдягали першого та випускали на вулицю. На моїй пам'яті мене, точніше - мій язик двічі відливали теплою водою від тих алюмінієвих човнів. Про пальці, що наче прилипали до сяючих правильних ліній човна, я навіть не згадую!
Чим займалися мешканці Зирянки? Влітку та взимку була дуже поширена риболовля. Взимку просто виїжджали на лід, ставили намет, там розводили вогнище та там і ловили рибу з ополонок. Саму рибу не солили, а просто після відлову її кидали на сніг, а вона сама підскакуючи обліплювалася снігом та замерзала. Такий собі спід фрост, швидке заморожування. А потім подаючи на стіл, робили дуже смачний соус на основі помідорів, цибулі та чорного молотого перцю, діставали сиру заморожену рибу, ставили її вертикально та ножем різали на тоненькі скибочки, які наче закручувалися, потім ту скибочку опускаєш у соус та у рот! У-м-м-м-м! Смакота! скибочки самі тають у роті, створюючи неповторний смак двох протилежностей: палячого соусу та холодної риби. Ця страва має назву строганіна, від російського слова "строгать".
Влітку також було поширено мисливство. Вертольотом вилітали у тайгу, приземлялися на декілька тижнів, відстрілювали качок, гусок, куріпок. Потім увесь цей скарб навіть не треба було ощипувать, тільки після повернення занести у дерев'яні сараї, що стояли поряд з будинками та підвісити їх там, вони замерзали, а коли була необхідність у їжі, їх просто діставали звідти та готували.
Я навіть не знаю, яку практичну роль мали усі ці мешканці, уся структура для країни. Зараз з висоти свого віку можу припустити, що ці аеродроми були влаштовані ще під час другої світової війни як запасні, для дозаправки техніки пальним та перепочинку льотчиків, що переганяли літаки з провіантом та іншим грузом з Америки. Та після війни аеродроми залишились, а підтримувати їх розвиток не було сенсу, місцеві перевезення не мали великого пасажиропотоку. Зважаючи на усі перспективи, чи на їх відсутність, батько змінив свою високу посаду начальника авіаційно-технічної бази аеропорту на науково-дослідницьку роботу в авіабудуванні та переїхав разом із сім'єю до Києва.
Таким батько мені запам'ятався на Колимі.
Форум працює на PunBB , за підтримки Informer Technologies, Inc span >